Τοσκάνη ...ταξίδι στις καστροπολιτείες ...

Επειδή γνώση δεν είναι μόνο κριτήρια ασκήσεων και διαγωνίσματα αλλά και εμπειρίες από τη ζωή σκέφτηκα να παρουσιάζω στους μαθητές μου και διαδρομές στον κόσμο σε μονοπάτια που εχω κι εγω "περπατήσει". Γιατί η επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων λαών είναι ένα ακόμα λιθαράκι παιδείας...Καλές διαδρομές

 

Η πρώτη φορά που ταξίδεψα στην Τοσκάνη ήταν μέσα από τη κινηματογραφική οθόνη αρκετά χρόνια. Το «under the Tuscan sun»μου έδωσε μερικά ψείγματα μαγείας αυτού του τόπου. Έτσι η περιήγηση της Τοσκάνης όταν έγινε πραγματικότητα επιβεβαίωσε τα τις πρώτες εντυπώσεις που καλλιεργήθηκαν μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

Η Τοσκάνη είναι ένα μυθικά όμορφο μέρος. Τεράστια στην έκτασή της που φτάνει τα 23.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα –λίγο μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο για να υπολογίσετε στο μυαλό σας τις μέρες που χρειάζονται- χρειάζεται να την επισκεφτείς πάνω από μια φορά για να εξερευνήσεις κάθε σπιθαμή της. Να απολαύσεις τις μοναδικές διαδρομές στη φύση, να επισκεφτείς τις πόλεις με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και να χαθείς στα σοκάκια, να ξαποστάσεις πίνοντας ένα cappuccino ή απολαμβάνοντας ένα απολαυστικό gelato. Φτάνοντας λοιπόν στη Ρώμη (αν και υπάρχει και η επιλογή να ξεκινήσεις από Μιλάνο) νοικιάζεις αυτοκίνητο και ξεκινάς με πρώτο σταθμό τη Σιένα, ως τόπο διαμονής τουλάχιστον για δυο-τρεις μέρες, ως εφαλτήριο για όμορφες διαδρομές στους καταπράσινους λόφους της Val d’ Orcia.

Στη Σιένα δεν θα χρειαστείς αυτοκίνητο μια και δεν επιτρέπεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης (προσοχή που θα παρκάρεις γιατί οι κλήσεις παραμονεύουν). Τι να πει κανείς γι’ αυτήν την πόλη. Η Piazza del Campo στην οποία οδηγούν οι απότομες κατηφόρες από τις 17 γειτονιές της πόλης που φέρουν ονόματα ζώων με τη χαρακτηριστική της κλίση δεσπόζει μεγαλοπρεπής.

Ψηλότερα η Piazza del Duomo όπου ο καθεδρικός ναός κυριαρχεί εντυπωσιακός τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Από τη Σιένα μπορείς να κάνεις εξορμήσεις διασχίζοντας τους λόφους και θαυμάζοντας τα κυπαρίσσια στην άκρη του δρόμου –οι γνωστές απεικονίσεις των καρτ ποστάλ-και να επισκεφτείς το Chianti όπου είναι must η απόλαυση ενός ποτηριού κρασιού από τους περίφημους αμπελώνες της Τοσκάνης, το San Gimignano με τους 14 ψηλούς Πύργους, τις 4 μεγάλες πλατείες όπου θα περιηγηθείς θα φωτογραφηθείς και θα αγοράσεις αναμνηστικά, τη Voltrera πόλη γνωστή από την εποχή των Ετρούσκων όπου θα νιώσεις μικροσκοπικός μπροστά στα ετρουσκικά τείχη από τον 3ο -2ο αίωνα π.χ με τις καλά διατηρημένες πύλες την Porta dell Arco και την Porta Diana. Αν έχεις διάθεση για οδήγηση μπορείς να κατευθυνθείς νότια και να φτάσεις ως το Arezzo μια από τις παλαιότερες ιταλικές πόλεις με την περίφημη Piazza Grande. H μέρα ήταν βροχερή όταν φτάσαμε στο Αrezzo , αλλά το μικρό Ιταλικό εστιατόριο κουκλίστικο και οι επιλογές στο φαγητό μας αποζημίωσαν. Όσον αφορά την επιστροφή στη Σιένα από τον επαρχιακό δρόμο μαγευτική ... Τἢν επόμενη μέρα μας περίμενε η Φλωρεντία ...