Αυτισμός:"παιχνίδια με αριθμούς και μουσικοθεραπεία"

Δραστηριότητες με αριθμούς

Όπως επισημαίνει  η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο MMWR Surveillance Summaries, τα παιδιά με αυτισμό έχουν συχνά λίγα ενδιαφέροντα.

Ωστόσο, πολλά προσελκύονται ιδιαίτερα από τους αριθμούς. Λόγω της ηλικίας τους, συνήθως δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν το σκεπτικό πίσω από τους υπολογισμούς, αλλά τους αρέσει να παίζουν με τα αντικείμενα. Επιπλέον, πραγματικά γοητεύονται από εντυπωσιακά αντικείμενα, οπότε μπορείτε να τονώσετε το φυσικό τους ενδιαφέρον για τους αριθμούς δίνοντάς τους ωραία παιχνίδια. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι οι φούσκες από νερό και απορρυπαντικό και το να βάλετε να τις μετράει το παιδί σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε δραστηριότητες ταξινόμησης με βάση τα διαφορετικά σχήματα ή χρώματα. Αυτό θα βοηθήσει το μικρό σας να μάθει για τις κατηγορίες και να απαριθμήσει αντικείμενα. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα κομμάτια LEGO, πίνακες ζωγραφικής, μικρά ζώα ή μπάλες. Αυτός ο τύπος δραστηριότητας διευρύνει τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τα ενθαρρύνει να αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα γύρω τους.

Η μουσικοθεραπεία

Είναι ένας τομέας που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη συμπεριφοράς. Η μουσική έκφραση λειτουργεί σε μη λεκτική γλώσσα και προωθεί κανάλια επικοινωνίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους αγωνίζονται με εκφραστικές λειτουργίες, όπως παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Αυτές οι δραστηριότητες εστιάζονται στην προώθηση της συναισθηματικής ανάπτυξης και των ατομικών εκφράσεων. 

 Έτσι, εσείς και το παιδί σας μπορείτε να παίξετε μαζί με έναν τρόπο που θα βοηθήσει το παιδί σας να αναγνωρίσει τους ήχους του σώματός του.

Share this page